Brandwerend bouwen. Denkt u wel voldoende vooruit?

Gatenkaas

Bij het brandwerend maken van bijvoorbeeld plafonds komen er een paar dingen kijken. Onder andere het aantal minuten dat een constructie brandwerend moet zijn, en de opbouw van het plafond waaronder het materiaal moet worden aangebracht. Nu wordt er regelmatig gedacht dat als de keuze voor het geschikte materiaal eenmaal gemaakt is, dat dan alle richtlijnen zijn gevolgd. Met het kiezen van het juiste materiaal komt u een eind, maar vaak gebeurt er nog meer met brandwerend plafond nadat het geplaatst is.

Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van verlichting. Door het boren in het plafond (die u net volgens de voorschriften en attest brandwerend heeft gemaakt) ontstaat er een “brandlek”. Zulke situaties kunnen later voor een groot probleem zorgen.

Voorkomen
Om deze situatie te voorkomen is het van groot belang dat er van te voren wordt nagedacht over de werkzaamheden die later in het proces zullen plaatsvinden. Hiernaast worden wat voorbeelden gegeven:

  • Wat voor verlichting wordt er gebruikt? Waar komt deze te zitten en hoe wordt dit aangebracht?
  • Lopen er verwarmingsbuizen en hoe lopen deze precies?
  • Hoe zit het met de stopcontacten/elektriciteitsbuizen?

  • Oplossingen
    Op het moment dat men door het plafond heen moet dan zijn er verschillende mogelijke oplossingen. Vaak wordt er een manchet gebruikt. Dit is een ring wat tegen het plafond wordt geschroefd en welke aan de binnenzijde bijvoorbeeld een opschuimend materiaal heeft. Nadat een bepaalde temperatuur wordt bereikt rondom die manchet, zet het schuim uit en knijpt dit het gat dicht waardoor er voor een bepaalde tijd geen vlammen meer doorheen komen. Houd er wel rekening mee dat een manchet niet op alle materialen getest is en ook niet voor elke soort toepassing geschikt is. Als het niet is aangetoond dat een manchet gebruikt kan worden op een specifieke ondergrond of toepassing, is het niet brandwerend volgens attest en kan het afgekeurd worden.

    Daarnaast zijn er nog speciale coatings beschikbaar die toegepast kunnen worden. Afhankelijk van de soort doorvoer en de eisen voor deze doorvoer, kiest u voor één van de in de markt beschikbare en voorgeschreven oplossingen. Het belangrijkste is dat er van tevoren wordt nagedacht over de vervolgstappen nadat een plafond brandwerend is gemaakt. Heeft u nog andere vragen over brandwerendheid of wilt u nog meer weten over dit onderwerp? Dan kunt u terecht bij René Hurenkamp via 030 - 245 55 55.

    Onze merken