Architect kiest voor MEDITE TRICOYA EXTREME voor woon/werk-ark

Duurzaamheid en watervastheid doorslaggevend

Architect kiest voor MEDITE TRICOYA EXTREME voor woon/werk-ark

Geïnspireerd door de Japanse tatami, heeft de Amsterdamse architect Julius Taminiau een woon- en werkboot ontworpen. De tatami, een rijststro-mat die al eeuwenlang in Japanse woningen wordt gebruikt, geldt ook tegenwoordig in Japan nog als leidraad bij het meten van huizen en kamers. Voor het materiaal is er gekozen voor MEDIT TRICOYA EXTREME, een duurzame, watervaste plaat. Deze houtvezelplaat gemaakt van geacetyleerd hout, verkregen via een gepatenteerd proces, is watervast en onderscheidt zich door een hoge dimensionele stabiliteit en extreme duurzaamheid.

Gevelbeplating
Julius Taminiau “De gevel wordt voortdurend blootgesteld aan natte en vochtige weersomstandigheden. Daarom werd gekozen voor het duurzame MEDITE TRICOYA EXTREME als gevelplaat.” De houtvezels hiervan zijn geacetyleerd, waardoor de MDF-plaat waterbestendig en zeer dimensioneel stabiel is. “Het resultaat is een plaat die niet rot en in de breedte en lengte niet of minimaal werkt; zelfs niet na langdurig direct contact met water.”
MEDITE TRICOYA EXTREME wordt dan ook geleverd met 50 jaar garantie.

Goed verwerkbaar
De woon- en werkark werd gebouwd door Oranje Arkenbouw in Hardenberg; het plaatmateriaal werd geleverd door RET Bouwproducten in Utrecht. Bij de bouw kon worden geprofiteerd van de goede verwerkingseigenschappen van de plaat. MEDITE TRICOYA EXTREME laat zich net zo eenvoudig zagen, coaten, schilderen, schuren, spijkeren en bevestigen als elke andere houtvezelplaat. En de duurzaamheidsklasse 1 maakt deze plaat net zo duurzaam als hardhoutsoorten zoals teak.

Voor de afwerking van het plaatmateriaal werd gekozen voor een matte coating op waterbasis. Julius Taminiau: “Omdat de platen niet of nauwelijks werken of rotten, blijft de coating lang behouden.” Door de hoge dimensionele stabiliteit van het plaatmateriaal zijn coatingsystemen mogelijk waarmee onderhoudscycli tot 15 jaar kunnen worden bereikt. De gevelbekleding kan dan langdurig onderhoudsvrij mee. Voor de coating werd gekozen voor een donkere kleur die de ark een massief karakter geeft en de Oosterse mystiek benadrukt.

Breed toepasbaar
Door de uitstekende dimensiestabiliteit en duurzaamheid zijn de toepassingsmogelijkheden van MEDITE TRICOYA EXTREME veelzijdig. Zo kan het materiaal niet alleen worden toegepast als gevelbekleding maar ook gebruikt worden voor o.a. boeiboorden, kozijn- en deurdelen, geluidschermen, reclameborden, tuinmeubilair en speeltoestellen. Binnenshuis kan worden gedacht aan natte ruimten, zwembaden, e.d. Dit betekent dat MEDITE TRICOYA EXTREME met behoud van het verwerkingsgemak van standaard MDF, gebruikt kan worden in situaties en toepassingen waar normaal MDF of ander houtachtig plaatmateriaal niet gebruikt kan worden.

Woon- en werkark
De Woon- en werkark heeft een plattegrondmaat van 100 vierkante meter en omvat twee woonlagen. Op het dak zijn zonnepanelen gemonteerd die aan het oog worden onttrokken door een balustrade. Naast de woon- en slaapvertrekken en badkamer omvat de ark een vrij indeelbare werkomgeving die een hoogte van twee verdiepingen bestrijkt. In de open ruimte is een entresolvloer aangebracht waardoor aparte werk- en vergaderruimten kunnen worden gecreëerd.

Dit project is een samenwerking geweest tussen dhr. Taminiau, RET Bouwproducten en Medite Smartply, waarin Medite Smartply als producent en RET Bouwproducten als leverancier de materialen hebben geleverd voor de bouw van de Ark.

Onze merken