Gevelmateriaal: maak de juiste keuze!

Is uw woning toe aan nieuwe gevelbekleding? Of wilt u wel eens wat anders dan die bakstenen muur? Er is van alles mogelijk op het gebied van gevelbekleding. In het Verbouwblad van Stichting BouwGarant heeft Gevelproducten.nl er een aantal voor u op een rij gezet (zie links in beeld het betreffende artikel).    

ISIpaint plaatHOUT
Verkrijgbaar als: kant & klare gevelstroken of nog af te werken plaatmateriaal (multiplex)
Onderhoud:   schilderen
Onderhoudsadvies:  jaarlijks
Prijsniveau*:  ca. € 40 - € 60 m² (garantiemultiplex) / € 60 - € 80 m² (gevelstroken)

 

Door de authentieke uitstraling en het natuurlijke materiaal is hout zeer populair als gevelbekleding. Bovendien is dit materiaal verkrijgbaar met FSC-keurmerk. Aangezien hout een natuurproduct is, dient u wel rekening te houden met een meer intensiever onderhoud nodig dan andere materialen.

Tip: Moco. Houten gevelpanelen met unieke coating, 10 jaar garantie en voorzien van FSC of PEFC keurmerk.

Fortalit Golden Oak

KUNSTSTOF
Verkrijgbaar als: kant en klare gevelstroken en dakrandpanelen
Onderhoud:   reinigen met sop
Onderhoudsadvies:  jaarlijks
Prijsniveau*:   ca. € 55- € 80 m²

Kunststof gevelmateriaal kenmerkt zich door het eenvoudige onderhoud. De panelen zijn direct in kleur afgewerkt met een folie en zijn relatief licht van gewicht, wat een snelle plaatsing mogelijk maakt. De meeste aanbieders bieden verschillende kleurmogelijkheden aan, waarbij ook diverse houtlook structuren mogelijk zijn.

Tip: Fortalit. Compleet assortiment gevel- & dakrandbekleding met een unieke prijs/kwaliteit verhouding en 10 jaar garantie.

PL5792isicompactwit detail

HPL
Verkrijgbaar als: gevelpaat
Onderhoud:   reinigen met sop
Onderhoudsadvies:  jaarlijks
Prijsniveau*:   ca. € 45 - € 80 m²


HPL staat voor High Pressure Laminate. Dit plaatmateriaal geeft een strakke, moderne uitstraling aan een woning en wordt veelal toegepast als bekleding van een dakkapel of dakranden. In tegenstelling tot hout kan dit plaatmateriaal niet rotten en is onderhoud relatief eenvoudig met zacht schoonmaakmiddel. Het materiaal is kant en klaar afgewerkt en in vele kleuren leverbaar. Een enkele aanbieder biedt dit materiaal ook aan met FSC keurmerk.

Tip: ISIcompact. Hét budgetvriendelijke merk in HPL gevelbekleding voorzien van FSC® keurmerk, 10 jaar garantie en kleurechtheid score 4-5.

STEENVEZEL
Verkrijgbaar als: gevelstroken, dakrandpanelen en gevelplaten
Onderhoud:   reinigen met sop
Onderhoudsadvies:  jaarlijks
Prijsniveau*:  ca. € 60 - € 90 m²

Gevelbekleding met steenvezel als basismateriaal afgewerkt met een coating in kleur heeft een robuuste uitstraling. Dit materiaal combineert het verwerkingsgemak van hout met de duurzaamheid van steen. Hoewel de initiële kosten van steenvezel hoger liggen dan die van multiplex  (hout), is het binnen twee jaar de voordeligste oplossing vanwege de duurzaamheid en het geringe onderhoud.

Tip: Rockpanel Colours. Laat uw gevel opgaan in de natuur of zorg juist voor een dominantie in een stedelijke context met harmonieuze kleurschakeringen.

VEZELCEMENT
Verkrijgbaar als: gevelstroken, dakrandpanelen of gevelplaten
Onderhoud:         reinigen met sop
Onderhoudsadvies:     jaarlijks
Prijsniveau*:         ca. € 65 - € 95 m²

Vezelcement is een mineraal composietmateriaal met uitstekende fysische en esthetische eigenschappen. Het materiaal is vormvast, water- en rotbestendig en heeft dus een zeer lange levensduur. Bovendien heeft het uitstekende brandwerende eigenschappen. Vezelcement gevelbekleding wordt afgewerkt met een coating, verkrijgbaar in vele kleuren.

Tip: Eternit Sidings Cedral. Eternit is toonaangevend op het gebied van vezelcement gevelbekleding. De Cedral Geveldelen zijn perfect te combineren met de Operal dakranden dankzij het gelijklopend, trendy kleurenschema.

HOE MAAKT U EEN JUIST MERKKEUZE?
U heeft een materiaalkeuze gemaakt, maar hoe bepaalt u vervolgens welk merk voor u de beste prijs/kwaliteit biedt? Om u hierin te ondersteunen heeft Gevelproducten.nl een aantal indicatoren voor u op een rijtje gezet.

Prijs: in dit artikel treft u een indicatie van de prijsniveaus waarin het materiaal wordt aangeboden. Bekijk in dit kader de prijs die u heeft gekregen van het merk waar uw interesse naar uit gaat en beoordeel zelf m.b.v. onderstaande indicatoren de verhouding tot kwaliteit.

Garantievoorwaarden: kijk goed na of het aantal vermelden jaren garantie volledig is of aflopend.  Oftewel: heeft u na tien jaar nog steeds recht op volledige garantie of slechts nog op een deel van uw aankoopbedrag.

Kwaliteit afwerking: indien u gevelmateriaal kiest dat reeds is afgewerkt - bijvoorbeeld met folie of een coating – informeer dan altijd naar kwaliteitsindicatoren hiervan.  Een voorbeeld hiervan is de kleurechtheid.

UV-bestendig / kleurechtheid : de uv-bestendigheid wordt bepaald door verschillende aspecten, waaronder de kleurechtheid. De kleurechtheid is uitgedrukt in een grijsschaal met een score van 1 (slecht) tot 5 (uitstekend).

Check de Gevelwijzer
Stelt u bepaalde eisen aan uitstraling, kleur en merk van de gevelbekleding, doe dan de handige Gevelwijzer op gevelproducten.nl. Daar kunt u voor elke toepassing allerlei criteria selecteren. In drie stappen komt u uit bij de gevelbekleding die het beste bij uw situatie past.

* Vermelden prijsniveaus geven slechts een indicatie en kan afwijken van werkelijke prijzen, die door de handelaar of vakman gehanteerd worden. Alle gevelbekleding (richt)prijzen zijn exclusief BTW. Peildatum van dit artikel is mei 2014

 

 

Onze partners